Jangan Biarkan Kerja Mengikat Anda Tingkatkan penjagaan diri dengan Aerial Yoga di Mischievous

by jiatongma   ·  1 tahun ago   ·  
thumbnail

Yoga udara atau buaian udara ialah senaman kecergasan yang diamalkan dalam buaian sutera yang digantung dari siling. Tidak seperti yoga biasa, cawangan ini mengintegrasikan unsur-unsur latihan yang berbeza, tetapi pada masa yang sama, ia menawarkan kelonggaran dan membuatkan anda berasa gembira.

Artikel ini akan membincangkan cara anda boleh menangani tekanan berkaitan kerja dengan memasukkan meditasi dan yoga ke dalam gaya hidup anda. Adalah penting untuk diingat bahawa penjagaan diri tidak bermakna mengambil alih sesuatu tetapi melakukan apa yang penting untuk kesihatan emosi dan fizikal anda.

Bagaimana menangani tekanan di tempat kerja

Tekanan yang berkaitan dengan kerja boleh mendapatkan yang terbaik daripada kita. Deringan telefon yang berterusan, mesej selamba, e-mel yang berduyun-duyun, dan mesyuarat dadakan boleh membina tekanan mental dengan cepat. Memandangkan kedinamikan tempat kerja moden, mencari keseimbangan antara kerja dan masa peribadi boleh menjadi mencabar. Walau bagaimanapun, kebimbangan akhirnya akan menjejaskan prestasi kerja anda jika anda tidak kerap menghilangkan tekanan diri.

Berikut ialah enam cara anda boleh menangani tekanan berkaitan kerja.

Kenal pasti simptom tekanan

Ia mungkin terdengar sangat mudah tetapi mengakui bahawa anda tertekan mungkin adalah bahagian yang paling sukar. Kebanyakan orang terlalu terbiasa mengabaikan keperluan mereka sehingga mereka gagal mengenali tanda-tanda tekanan yang lebih halus.

Pendedahan jangka panjang kepada tekanan yang tidak terurus akhirnya boleh menjejaskan minda dan badan anda, membuatkan anda berasa letih dan pesimis pada kebanyakan masa. 

Berikut adalah beberapa tanda yang menunjukkan keletihan akibat kerja.

 • Sakit kepala
 • Insomnia
 • Keletihan atau kurang tenaga
 • Perubahan drastik dalam selera makan
 • Masalah penghadaman
 • berpeluh
 • Degupan jantung yang laju
 • Penyakit berulang 
 • Kurang keyakinan diri

Seimbangkan kehidupan kerja dan kehidupan peribadi anda

Adalah penting untuk membuat sempadan yang sihat antara kerja dan kehidupan peribadi anda. Walaupun ia menggoda untuk bekerja sepanjang masa untuk mendapatkan kehidupan yang lebih baik, sentiasa tersedia sepanjang masa boleh membakar anda dengan mudah. Apabila anda pulang ke rumah, tinggalkan kerja anda di pejabat dan luangkan masa bersama keluarga dan rakan anda.

Ia membantu untuk meluangkan masa untuk bersosial dan bertemu orang baru. Kadangkala, apa yang anda perlukan hanyalah berehat dari kebosanan kerja-kerja rumah-kerja untuk berehat. Anda harus terus berhubung dengan rakan dan keluarga anda untuk mempunyai rangkaian sokongan yang kukuh. Mempunyai orang yang boleh anda harapkan membantu melegakan ketegangan yang timbul.

Jauhi kilang gosip pejabat

Walaupun rasa gembira mengetahui segala-galanya tentang semua orang, mengambil bahagian dalam situasi bergosip akan membuatkan anda berasa letih secara emosi. Anda harus meluangkan masa anda dengan orang yang positif yang menggalakkan anda menjadi lebih produktif. Dan jika anda terjebak dengan seseorang yang cenderung untuk bergosip, anda boleh cuba menukar topik atau meminta diri anda untuk menjauhkan diri daripada pergaduhan.

Kejar hobi dan cuba aktiviti baru

Jika anda mempunyai minggu yang sangat tertekan di tempat kerja, anda boleh menggunakan hujung minggu untuk berehat dan berehat. Ambil hobi yang anda suka lakukan dan sambung semula dengan diri anda. Anda juga boleh mencuba aktiviti baharu untuk mengembalikan keseronokan dan keseronokan dalam hidup anda. Contohnya, jika anda tidak pernah mencuba  buaian yoga udara,  anda boleh mencubanya dengan sekumpulan rakan. 

Idea asas di sini adalah untuk melakukan perkara yang membawa anda kegembiraan dan ketenangan fikiran.

Berlatih meditasi dan yoga

Meditasi mempunyai keupayaan untuk menghasilkan keadaan relaksasi yang mendalam. Melalui meditasi, anda boleh mengosongkan fikiran anda daripada pemikiran yang mencetuskan tekanan, menghasilkan kesejahteraan fizikal dan emosi yang lebih baik. Meditasi yang kerap boleh membantu anda membina kemahiran untuk menguruskan tekanan anda dan juga membolehkan anda memperoleh perspektif baharu tentang situasi yang mencabar.

Satu lagi cara terbaik untuk menangani tekanan adalah melalui sesi yoga yang kerap. Bentuk senaman ini menggalakkan kelonggaran mental dan fizikal serta membantu mengurangkan kebimbangan dan tekanan. Pose fizikal yoga melegakan ketegangan dan mengurangkan kesakitan. Apabila anda melepaskan sekatan fizikal dari badan anda, anda menggalakkan pembebasan endorfin yang secara langsung mempengaruhi cara anda mengendalikan tekanan.

Lain kali anda ingin menangani tekanan kerja, cari ‘kelas yoga berhampiran saya’ dan daftar di studio yoga. 

Mengapa penjagaan diri penting untuk kehidupan yang bahagia

Cara terbaik untuk mengatasi tekanan kerja adalah melalui penjagaan diri. Walaupun tidak ada satu takrifan untuk istilah tersebut, istilah ini biasanya diterangkan sebagai satu siri tindakan yang bertujuan untuk meningkatkan kesihatan fizikal, emosi dan mental. Salah tanggapan umum tentang penjagaan diri ialah tindakan yang mementingkan diri sendiri. Pada hakikatnya, ini tidak bermakna anda mengutamakan diri sendiri daripada orang lain- ini bermakna anda sedang pulih dan menghilangkan tekanan supaya anda boleh melakukan yang terbaik dari kemampuan anda.

Dengan kerja melekap, ia boleh menjadi mencabar untuk meluangkan masa untuk diri sendiri. Pada masa inilah anda memerlukan peringatan bahawa jika anda tidak menjaga diri anda, anda juga tidak akan dapat menjaga perkara yang penting.

Kami telah menggariskan beberapa cara anda boleh mengamalkan penjagaan diri untuk kekal sihat dan gembira.

 • Luangkan masa untuk diri sendiri
 • Menjadi lebih teratur di tempat kerja 
 • Kekal berhubung secara sosial
 • Kekalkan gaya hidup sihat
 • Ketahui masa untuk meminta bantuan

Jaga kesihatan anda untuk mengamalkan penjagaan diri

Apabila anda bekerja pada kesihatan fizikal anda, ia secara automatik menjejaskan kesihatan mental anda. Oleh itu, adalah penting untuk mengutamakan kesihatan anda daripada bekerja setiap masa. Berikut adalah beberapa petua untuk kekal cergas dan fokus.

 • Bersenam dengan kerap. Senaman tidak selalu bermakna rutin senaman yang rumit di gim. Ia boleh menjadi tidak rumit seperti berjalan-jalan, menunggang basikal, atau berlatih yoga. Apabila anda bersenam setiap hari, anda bukan sahaja membakar kalori tambahan tetapi juga tekanan yang berkaitan dengan kerja. Bersenam dengan kerap meningkatkan kesihatan umum anda.
 • Masukkan makanan yang sihat ke dalam diet anda.  Walaupun lebih mudah untuk mengambil makanan ringan yang tidak sihat, diet toksik akhirnya boleh menjejaskan kesihatan fizikal anda. Buat pilihan yang bijak dan sihat dan pilih makanan yang tidak diproses kerana ia boleh mengurangkan risiko anda untuk penyakit kronik dan meningkatkan mood dan tenaga anda.
 • Dapatkan tidur yang mencukupi.  Tidur selama 7-9 jam setiap hari adalah kunci untuk kekal sihat. Menatal akaun media sosial anda tanpa berfikir sebelum tidur tidak mendatangkan faedah kepada anda. Sebaliknya, matikan telefon dan TV anda 30 minit sebelum tidur supaya anda dapat menenangkan fikiran dan tidur dengan lena.
 • Amalkan senaman relaksasi. Pernafasan dalam, meditasi dan yoga ialah beberapa contoh senaman yang membantu anda berehat. Mereka membantu mengosongkan fikiran anda dan menguruskan tekanan secara sihat.

Mengapa yoga adalah cara terbaik untuk mengurangkan tekanan

Penyelidikan telah membuktikan bahawa yoga adalah penawar yang hebat untuk tekanan. Yoga menggabungkan banyak elemen pengurangan tekanan, seperti pernafasan dalam, pelbagai latihan fizikal, membersihkan minda, dan merehatkan badan untuk memberikan hasil yang sebenar. Untuk mengalami perbezaan yang boleh dilakukan oleh yoga, anda harus menetapkan rutin yoga yang konsisten. Yoga untuk pemula adalah tempat yang sesuai untuk mula membina rutin yang sihat.

Apabila anda tertekan, badan anda menyimpan ketegangan, membuatkan anda berasa ketat dan sakit. Senaman dalam yoga membantu melegakan tekanan dengan melepaskan endorfin dan menghilangkan ketegangan terkumpul dalam badan anda. Anda boleh mengamalkan mana-mana gaya yoga yang memenuhi tahap kecergasan anda apabila ingin mengurangkan tekanan. 

Yoga mengajar anda untuk mengawal nafas anda, menjadikan anda lebih sedar tentang cara pernafasan boleh digunakan untuk merehatkan badan. Hanya belajar untuk menarik nafas panjang dalam situasi yang mencabar memudahkan anda untuk memerangi tekanan di tempat kerja.

Melalui yoga, anda boleh menenangkan fikiran anda. Oleh kerana otak kita sentiasa berlumba-lumba dari satu pemikiran ke satu pemikiran yang lain dan memikirkan kejadian dari masa lalu- membersihkan fikiran anda membantu anda menghilangkan tekanan. Yoga menggabungkan pernafasan dalam, meditasi dan latihan fizikal supaya anda boleh fokus pada setiap nafas, setiap saat, dan setiap postur, memberikan fikiran anda rehat yang sangat diperlukan.

Setiap sesi yoga berakhir dengan relaksasi dalam pose mayat- savasana. Latihan relaksasi yang dikuatkuasakan ini membawa anda kembali ke dunia semasa, berasa segar dan lebih fokus. 

Nakal – Butik untuk yoga udara

Mischievous ialah studio butik yang mengajar buaian udara, yoga udara, lyra dan tarian tiang. Studio ini membawa senaman ke peringkat seterusnya dengan memperkenalkan peserta kepada dunia yoga yang digantung. Jika anda fikir bentuk yoga ini hanya untuk profesional, senaman Nakal terdiri daripada pose yoga udara untuk pemula yang boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja.

Di Mischievous, sesi yoga udara menghimpunkan asana tradisional dengan seni udara. Kain sutera dan tali digantung dari siling untuk membantu pengamal dalam membentuk pelbagai bentuk. Menggantung sepenuhnya atau menggantung sebahagian bahagian badan menghasilkan daya tarikan dan meregangkan bahagian badan anda dengan lebih intuitif dan lembut berbanding semasa anda berada di atas lantai.

Kelas yoga udara di Mischievous mempunyai elemen akrobatik yang membantu anda kekal cergas. Ia juga mempunyai faedah terapeutik yang berfungsi sebagai penghapus tekanan.

Satu lagi kelas yang dijalankan di studio Mischievous ialah tarian tiang. Ia berfungsi sebagai senaman seluruh badan yang menguji fleksibiliti, ketahanan dan kreativiti. Tarian tiang boleh dibahagikan kepada tiga murid utama: gaya erotik, kecergasan atau sukan, dan gaya artistik. Dengan Mischievous, anda boleh mengalami semuanya di bawah bimbingan dan penyeliaan jurulatih pakar.

Mischievous ialah salah satu peniaga rakan kongsi Atome

Atome ialah syarikat BNPL yang menawarkan penyelesaian pembayaran moden dan fleksibel kepada pengguna. Ia mempunyai lebih 15,000 jenama rakan kongsi, daripada gaya hidup, fesyen, sukan, kecergasan dan banyak lagi. Mischievous ialah salah satu rakan kongsi Atome, yang bermaksud anda boleh mendaftar dalam kelas yoga mereka melalui pelan pembayaran bulanan Atome.

Mari ketahui lebih lanjut tentang Atome dan cara ia berfungsi.

Apa itu Atome?

Atome ialah syarikat beli sekarang bayar kemudian yang beroperasi di sepuluh negara di seluruh dunia, termasuk Malaysia, Singapura, Filipina, Tanah Besar China, Taiwan dan Vietnam. Perkhidmatan ini bertujuan untuk menawarkan pengguna celik digital cara yang lebih mudah dan fleksibel untuk memiliki produk dan perkhidmatan kegemaran mereka. 

Atome mempunyai portfolio rakan kongsi yang luas yang membolehkan penggunanya membeli-belah di jenama terkemuka tanpa perlu risau tentang menjejaskan belanjawan bulanan mereka. Ia memberi kuasa kepada pengguna runcit untuk mengawal corak perbelanjaan mereka dan membuat pilihan yang lebih bijak.

Jika anda ingin menjadi sebahagian daripada pangkalan pelanggan Atome, anda boleh memuat turun aplikasinya ( Dapatkan di sini ) dan mendaftar akaun. Sebaik sahaja akaun Atome anda diluluskan, anda boleh membeli-belah di mana-mana kedai rakan kongsi dalam talian dan luar talian mereka. Anda boleh membahagikan jumlah pembelian anda kepada tiga bahagian yang boleh dibayar selama dua bulan. 

Imbas kod QR untuk memuat turun apl Atome
Imbas QR untuk memuat turun apl Atome

Jika anda memuat turun aplikasi Atome sekarang, anda akan mendapat baucar alu-aluan sebanyak RM15 yang boleh diperolehi pada pembelian pertama anda.

Bagaimana cara membayar di Mischievous dengan Atome?

 • Imbas kod QR Atome anda apabila membayar untuk kelas anda di Mischievous. Untuk tempahan dalam talian, pilih Atome sebagai rakan kongsi pembayaran anda semasa mendaftar keluar.
 • Bayar bahagian pertama bil anda dan tangguhkan baki pembayaran ke bulan-bulan berikutnya.

Dapatkan cergas dan fleksibel dengan Mischievous

Jika anda telah mencari ‘yoga aerial near me’ atau ‘beginner aerial yoga near me,’ anda pasti perlu melihat studio Mischievous. Jangan biarkan tekanan mendapat yang terbaik daripada anda; daftarlah untuk kelas yoga udara sekarang untuk mencergaskan semula dan menyegarkan keadaan fikiran anda. Bayar dengan Atome untuk pengalaman pelanggan yang fleksibel dan lancar serta nikmati bayaran bulanan tanpa faedah.

Tinggalkan Balasan