POLYWATCH: Membongkar Mengapa Kebanyakan Orang Suka Jam Tangan Mekanikal

by jiatongma   ·  4 bulan ago   ·  
thumbnail

PolyWatch telah ditubuhkan pada tahun 1990 dan telah menyediakan matlamat fesyen kepada penggunanya selama lebih 30 tahun. Apa yang bermula sebagai kedai jam tangan tradisional telah menjadi hab jam tangan berjenama berkualiti tinggi di mana anda boleh menemui label popular seperti TISSOT, EONE, JUNGHANS, Seiko, CITIZEN dan banyak lagi. 

Artikel ini akan meneroka jam tangan mekanikal dan sebab kebanyakan orang masih menyukainya. Kami juga akan menyelidiki pilihan yang ditawarkan oleh PolyWatch dan cara anda boleh membeli jam tangan mekanikal kegemaran anda melalui pelan pembayaran mudah Atome.

Bagaimana semuanya bermula

Tamadun telah cuba menyempurnakan metodologi menjaga masa mereka selama bertahun-tahun. Peranti terawal dicipta ialah jam matahari yang berasal dari Mesir Purba. Kemudian, peranti lain seperti jam air, jam pasir, jam mekanikal, jam automatik dan jam digital cuba menggantikan pendahulunya. 

Jam mekanikal pertama muncul sebagai peranti besar-besaran yang dipasang di bangunan dan gereja, yang paling awal direkodkan pada 1283 di England. Selama beberapa tahun, orang bergantung pada loceng jam ini untuk menjejaki masa. Abad ke-15 memberi laluan kepada kepingan mudah alih yang diletakkan di dalam rumah, dan akhirnya, jam yang cukup padat untuk dipakai atau dibawa ke mana-mana telah dicipta- jam tangan mekanikal.

Pada mulanya, orang ramai menggunakan jam tangan mekanikal dalam bentuk jam tangan poket, tetapi tidak lama kemudian mereka kehilangan populariti sekitar WW1 apabila pengganti yang lebih dipercayai dan mudah menggantikannya- jam tangan mekanikal. Sebelum perang, jam tangan dianggap sebagai perhiasan untuk wanita kaya tetapi semua itu berubah apabila tentera mula memakainya untuk menjejaki masa semasa perang. Disokong oleh kejantanan dan keberanian, jam tangan mekanikal mula mendapat daya tarikan dalam industri fesyen, perlahan-lahan menuju ke komuniti secara keseluruhan.

Perbezaan antara pergerakan jam tangan dijelaskan

Jika anda baru-baru ini mula belajar tentang jam tangan, anda pasti telah menemui istilah berbeza yang tidak masuk akal kepada anda. Ia mungkin berasa seperti anda membaca bahasa kod rahsia yang hanya boleh difahami oleh pakar menonton. Mari lihat beberapa konsep jam tangan asas supaya anda boleh mengenal pasti perbezaan ketara antara istilah yang berkaitan dengan pergerakan jam tangan.

Setiap jam tangan dikuasakan oleh mekanik yang tersembunyi dalam bekas jam tangan yang dipanggil kaliber atau pergerakan. Ia adalah bahagian peranti yang paling terperinci dan bertanggungjawab untuk kefungsian, ketepatan dan harganya. Semua pergerakan boleh dikelaskan kepada mekanikal dan kuarza. Jam tangan dengan pergerakan kuarza menggunakan bateri jam tangan untuk mengawal pergerakan jam tangan. Jam tangan kuarza sangat tepat dan lebih mudah untuk dihasilkan secara besar-besaran berbanding jam tangan mekanikal.

Jam tangan dengan pergerakan mekanikal jauh lebih kompleks, di mana setiap bahagian dan sistem direka dengan teliti untuk memusingkan tangan jam pada kadar yang telah ditetapkan dan konsisten. Jam tangan ini tidak memerlukan bateri kerana ia menjana kuasa daripada spring yang bertutup rapat. 

Memandangkan perincian dan kerumitan yang diperlukan untuk mencipta pergerakan mekanikal, tidak hairanlah ia memerlukan kemahiran dan pengetahuan yang banyak. Inilah sebabnya mengapa jam tangan mekanikal menjadi pilihan popular untuk aksesori mewah, walaupun ia kurang tepat berbanding jam tangan kuarza. Jam tangan mekanikal telah berjaya bertahan menjadi usang walaupun selepas versi yang lebih murah dan lebih tepat tersedia. Malah, ia telah terbukti sebagai pengumpul barang berharga untuk orang yang menghargai pembuatan jam tangan yang bagus. 

Sekarang setelah anda tahu cara membezakan antara pergerakan kuarza dan mekanikal, mari bercakap tentang istilah lain yang mungkin anda temui: pergerakan automatik. Ini merujuk kepada pergerakan mekanikal di mana tenaga yang ditangkap oleh gerakan pergelangan tangan anda digunakan untuk menghidupkan jam tangan. Sesetengah jam tangan kuarza automatik hibrid juga menggunakan idea yang sama untuk menghidupkan bateri boleh dicas semula dalam bekas jam tangan.

Sebab mengapa orang suka membeli jam tangan mekanikal

Jam tangan mekanikal mewakili pelaburan dalam ketepatan menjaga masa. Orang yang menghargai seni pembuatan jam tangan akan bersetuju bahawa jam tangan ini bukan sekadar pernyataan fesyen tetapi mempunyai rasa nostalgia tentang reka bentuk dan kerja dalaman mereka yang membuatkan pembeli terpikat. Jam tangan mekanikal yang baik boleh bertahan untuk generasi jika dijaga dengan betul, yang merupakan salah satu sebab orang tertarik kepada mereka- untuk meninggalkan warisan.

Berikut adalah beberapa lagi sebab mengapa orang ingin memiliki jam tangan mekanikal.

  • Mereka adalah klasik abadi. Walaupun trend jam tangan datang dan pergi setiap beberapa tahun, jam tangan mekanikal lebih daripada sekadar trend dalam fesyen, dan mereka telah bertahan dalam ujian masa dengan keanggunan dan kerajinannya.
  • Ia adalah karya seni buatan tangan yang unik kerana tiada dua jam tangan yang serupa.
  • Jam tangan mekanikal mempunyai sejarah yang kaya sejak tahun 1800-an. Ia berfungsi sebagai peringatan apabila setiap jam tangan dibuat dengan tangan.
  • Ia boleh diwarisi dari generasi ke generasi sebagai pusaka keluarga.

PolyWatch – Jam Tangan Mekanikal di Malaysia

Mencari jam tangan mekanikal yang berkualiti tinggi dan asli boleh mencabar, tetapi dengan PolyWatch Malaysia, anda boleh menyemak imbas pelbagai pilihan yang boleh anda percayai untuk bertahan lama. Walaupun syarikat itu bermula sebagai kedai jam tangan tradisional, selama bertahun-tahun, ia telah mengalihkan operasinya dalam talian. E-stor mereka menawarkan jam tangan asli yang berkualiti tinggi dan berbaloi dengan wang anda.

PolyWatch ialah peruncit sah pertama untuk Eone Brandley di Malaysia, selain daripada membawa beberapa jenama terkenal lain. Semua jam tangan yang terdapat di laman web mereka adalah serba baharu dan tulen dengan jaminan asal. Apabila anda membuat pembelian daripada PolyWatch, anda mendapat jaminan tambahan 12 bulan pada jam tangan anda selain daripada jaminan asal. Bukankah itu satu perkara yang hebat?

Anda boleh menemui lebih 160 reka bentuk berbeza jam tangan mekanikal di kedai dalam talian PolyWatch. Jadi, jika anda mahukan jam tangan mekanikal di Malaysia, anda harus menyemak kedai mereka dan nikmati penghantaran percuma dengan pembelian anda.

PolyWatch menawarkan pembayaran bulanan yang mudah melalui Atome

Atome ialah aplikasi pembayaran bulanan yang membolehkan pengguna membeli produk dan perkhidmatan tanpa membayar jumlah penuh pendahuluan. Syarikat itu mempunyai lebih 15,000 peniaga rakan kongsi, dan  PolyWatch  adalah salah seorang daripada mereka. Ini bermakna anda boleh membeli jam tangan mekanikal asli dan berjenama berkualiti tinggi dari kedai dalam talian mereka tanpa perlu risau tentang mengganggu belanjawan bulanan anda dengan perbelanjaan yang besar.

Adakah anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang Atome? Teruskan membaca untuk meneroka syarikat BNPL ini dengan lebih lanjut.

Apakah itu Atom, dan bagaimana ia berfungsi?

Atome  ialah syarikat yang berpangkalan di Singapura yang beroperasi di 10 pasaran, termasuk Malaysia, Hong Kong, Indonesia, Taiwan, Jepun, Filipina, dll. Bertujuan untuk memudahkan pengguna yang celik teknologi, aplikasi pembayaran ini membolehkan mereka membahagikan bil mereka kepada tiga bahagian bukannya membayar keseluruhan jumlah sekali gus. Dengan cara ini, pembelian dan memiliki produk dan perkhidmatan yang mahal menjadi lebih mudah.

Atome mempunyai portfolio pedagang yang luas yang menawarkan produk dan perkhidmatan daripada gaya hidup, fesyen, sukan, pakaian, aksesori dan banyak lagi. Melalui Atome, pengguna boleh mengakses beribu-ribu produk berjenama yang boleh mereka bayar dari semasa ke semasa, menjadikan pengalaman membeli-belah lebih menyeronokkan. 

Untuk menjadi pengguna Atome, anda boleh memuat turun aplikasi mereka ( Dapatkan aplikasi ) dari tapak web mereka dan membuat akaun pada platformnya. Setelah kelayakan anda diluluskan, anda layak untuk mengakses lebih 15,000 kedai dalam talian dan luar talian melalui perkhidmatan pembayaran Atome. 

Jika anda memuat turun aplikasi, anda boleh mendapatkan baucar alu-aluan sebanyak RM15 pada pembelian pertama anda daripada PolyWatch.

Imbas kod QR untuk memuat turun apl Atome
Imbas QR untuk memuat turun apl Atome

Cara membayar di PolyWatch melalui Atome

  1. Pilih Atome sebagai rakan kongsi pembayaran anda apabila mendaftar keluar daripada PolyWatch.
  2. Masukkan bukti kelayakan pengguna anda apabila diarahkan ke halaman lain.
  3. Terus check out.
  4. Bayar satu bahagian bil PolyWatch anda dan tangguhkan baki pembayaran ke bulan-bulan berikutnya.

Beli di PolyWatch dengan pelan pembayaran mudah Atome

Memiliki jam tangan mekanikal ialah detik berprestij- yang anda hargai selama bertahun-tahun akan datang. Jika anda menghargai seni halus pembuatan jam tangan, melabur dalam jam tangan mekanikal asli oleh PolyWatch. Jangan biarkan tanda harga menakutkan anda; sebaliknya, bergantung pada Atome untuk menjadikan pembelian anda lebih mudah dan senang dengan pelan pembayaran bulanan tanpa faedah.

Tinggalkan Balasan